Daisypath - Anniversary

Lilypie - Second Birthday

Lilypie - Pregnancy

Labels

business (1) DAI (24) DIY (5) food (26) frens (5) hobby (16) ibu (3) jalan-jalan (5) journey to my big day (35) joy (10) life (101) love (68) mom-to-be (48) mrs. (15) my big day (5) my items (5) my pet (11) my recipe (9) quick update (63) review (4) shopping (11) tips (30) work (20) WW (10)

Thursday, 28 April 2011

cara-cara penjagaan hamster

Salam

Balik drpd tesco tadi, terus peluk cium anak-anak. Wah. Rindu kat mereka. X sedar pun si kecik dh besar sikit. Bulu dh lembut dah. Ngeee. Suka main-main ngn kecik. Bubu slow sikit, maybe sebab menten gemuk, nak gerak pun susah. Dulu time slim, ia la yg paling aktif. Menggeget la menjerit la. Eh, ingat hamster x menjerit ke?menjerit okeh. Especially kalau ia x kenal orang, kiranya rasa terancam gila la. Takut org amek habuk kayu ia, takut org amek bathing sand ia. Hehe. Tekejut woo kalau dgr ia menjerit. :P

So hari ni nak cite atau pun leh la share sikit-skit cara menjaga hamster. Mari kita mulakan!

  • Kebersihan harus maintain. Nama je spesies tikus, tapi hamster ni adalah spesies yg sangat-sangat bersih. Hehe. Xtaula dh terbukti dr segi saintifik ke idak. Mengikut pengalaman saya, hamster saya sangat suka kebersihan (macam tuannya. ngee). Contoh: bila bedding dah kotor, ala-ala dah ada bau, mula la buat bising. Macam hamster berak kapur. Ke hulur-ke hilir. Mula-mula buat bodo je la. Lama-lama baru fhm. Tu taktik mereka nak bagitahu saya ‘eh tuan saya, tolongla tuka bedding ni dan basuh cage’. Bila  saya dah bersihkan cage mereka, oh,memang terpancar kebahagiaan mereka. Tapi cage kotor ke cage bersih ke maintain je ke hulur ke hilirnya. Haha. Tapi kali ni ke hulu-ke hilir dgn bahagiala.
  • Sila pastikan mereka mandi. Istilah mandi di sini ialah bukannya meletakkan mereka ke dalam besen berisi air dan shampoo. Mandi untuk hamster ialah sediakan bathing sand utk mereka. Boleh letak dlm bekas yg memang dh ada utk tmpt mereka mandi. Tapi saya kreatif. Saya letak dlm tupperware je. Hehe. 4x je leh guna pasir tu. Tapi saya guna 3x je. Then saya tukar. Seronok tengok mereka mandi x berkemban. Haish. Hehe. Kalau nak spray pun boleh. Beli je spray kat pet shop. Harga dalam RM 10. Bathing sand pun sama. Saya memang suka pasir version green apple. Nyaman ah. Hehe
  • Makanan!hamster saya memang suka makan. Lagi tepat melantak. Hehe. Sangat-sangat suka makan. Kadang-kadang makan je apa yg saya bagi. Hehe. Tapi jangan amalkan. Membe dah pesan, digestion system hamster ni agak kurang kuat sedikit. Sebab dulu saya suka bagi super ring. Ala, jajan yg kalau makan jari ngn lidah boleh jadi kaler oren tu. Hehe. Then membe bagitau x boleh selalu. Baiklah. So saya tukar kepada jajan jugak. Cuma jajan yg sesuai dengan hamster. Tapi makanan ruji yg biasa saya bagi kuaci. Perut saya pun ikut makan sekali. Ish. Ish.
  • Ini tips yg saya baru nak amalkan. Nak beli vitamin dan letak dalam air minuman mereka. Bagi lagi gemuk aih. Bestnye. Hehe.
Tadi ada operasi DBKL. Clearkan sisa kumbahan mereka dan tukar habuk kayu baru. Hehe. Oh, habuk kayu pun saya suka version green apple. Cari strawberry xde pun. T__T.


 exercise ball: tujuan nak letak mereka sementara saya basuh cage juga untuk si bubu kempiskan perut beliau


ni cage yg dah siap dirobohkan


dh siap dibasuh. sesi pembasuhan xleh tunjuk. haha. biarkan kering, tapi saya lap guna kain je. cepat sikit


bedding atau habuk kayu. sedap baunya. tinggal sikit je lagiiiiii. huhu


bersiap sedia untuk dipindahkan!


ok. bahagia. :). weeeee


kuaci ni size besau. sebab tu tuan dia ikut makan sekali. haha. biasa cari yg kecik2 je k. senang dorg nk kopek.


dari kiri memperkenalkan bathing sand perisa apple, yg kanan tu habuk kayu

oh, lambatnya mau balik kerja. mau jumpa mereka. T__T

12 comments:

  1. tip ny bnyk bntu saia.. teng ea

    ReplyDelete
  2. O.R.A.N.G.E: glad this tip had help u.:)

    ReplyDelete
  3. kenape ye,hamster saye,sjak keblkangan nie bergaduh..
    yg jantan gigit bontot betine sampai berdarah...
    mcm mne ye???

    ReplyDelete
  4. Anonymous: maybe sebab nak kahwin kot. hehe. mengawan. sebab hamster jantan ni ganas sikit. biasa dah kalau mereka gaduh. tapi kalau teruk sangat, better awak asingkan dorg. kalau preggy nanti, dh ada baby pun xleh letak mereka sama-sama. nanti bapak mamam baby. :)

    hope ia membantu. :)

    ReplyDelete
  5. nape hamster sya tel0 die cam mbesar ea? die sakit ke..sbb tgk besar sgt n merah lg tu..dlu masa beli xde pun mcm tu..arini die da xde, die pegi dlu sblm smpt sya bg die pasangan idop die..so sad :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe sebab pemakanan atau infection. hamster suka tempat bersih. takut ada infection dekat saluran kencing ke, ada infection kat tuut dia ke

      so sorry to hear that. my hamster pun dah pergi tinggalkan i. :(

      Delete
  6. Tips nya bagus laa tuan tanah, Papa PUSS suka baca.. Papa baru nak belajar bela nie.. Yg ada skrg persian cat and bird.. So Papa nak tny kalau bela dalam akuarium bole x? hjehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamster dlm akuarium ke?hui. boleh je tp mesti kena ada air movement yang cukup la.

      Delete
  7. good tips.nk tanye,agak2 berape lame hamster tu biasa ngan kite klau kite usap dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq :). xlama pun. kalau selalu main dengan hamster tu, selalu usap x sampai pun seminggu.

      Delete
    2. klau mandi gune air boleh x?cam ne cara2nye?

      Delete
    3. bole. tp jangan bagi air yg sejuk sgt. basahkan towel, sapu mcm biasa je. tp kalau guna spray mandian tu pun dh cukup

      Delete

tapak kaki: